Edit

Hakkımda

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devle…

İletişim

Aort Kapak Darliği İle Yaşamak

Aort Kapak Darliği İle Yaşamak

Aort darlığınız varsa kalbiniz vücudunuza yeterince kanı pompalayamaz. Bu durumda vücudun ihtiyacı olan oksijen yeteri kadar vücuda dağılamaz. Zamanla çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi şikayetlerle hayat kaliteniz bozulur.
Aort Darlığı, kalp kapak hastalıkları arasında en ciddi vede en sık görülen problemlerden biridir. Aort kapağı kalbin sol tarafında sol karıcıkla, Aort damarı arasında yer alır. Dolayısıyla Aort kapağının daralması ile kalpten aort damarına olan kan akımı kısıtlanır.
Çoğunlukla yaşlanmaya bağlı olarak aort kapağı üzerinde kalsiyum birikmesi ( kireçlenme ) hastalığa neden olur. Bazı durumlarda ise doğumsal olarak kapağın iki yaprakçıktan oluşması bu kapağın daha kolay kireçlenmesine neden olur.
Hastalık her zaman belirti verirmi ?
Hastalık kapak hareketlerinde ciddi kısıtlanma oluşana kadar belirti vermeyebilir.
Hastalığın en sık görülen belirtileri nelerdir ?
-Nefes darlığı
-Göğüs ağrısı ve göğüsde baskı hissi
-Bayılma
-Çarpıntı ve kalp atımlarını hissetme
-Günlük hayatta eforla ortaya çıkan çabuk yorulma

Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda bizi neler bekler ?

Aort darlığı olan hastalarda, kalp vücudumuza yeterli kanı pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu durum kalp kasının büyümesine yol açar. Bir süre sonra kalbe gelen normal kan akımı bu artan kas kitlesini yeterli oranda besleyemez. Bütün bu süreç yaklaşık 3-4 yıllık bir zaman diliminden sonra kalp yetmezliğine yol açar.

Kimler risk altında ?

Hastalık erişkin dönemde daha çok yaşlanma ile ortaya çıkar. Bu açıdan erişkin yaş döneminde sıklıkla 60-70 yaş arasında belirti vermeye başlar. Öte yandan ülkemizde artık çok nadir gördüğümüz romatizmal kalp hastalığında ise daha erken yaşlarda belirti verebilir.
Çocukluk döneminde ise doğumsal kalp hastalıkları arasında yerini alır ve sıklıkla doğumla beraber belirti verir.

Tanı nasıl konur ?

Çabuk yorulma, nefes darlığı gibi şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. Muaynede kalpte üfürüm duyulması ve sonrasında yapılan Ekokardiyografi adını verdiğimiz inceleme yöntemi ile tanı konur.

Tedavisi nedir ?

Hastalığın ilaç ile tedavisi yoktur. Belirtilerin ortaya çıkması ile kalp fonksiyonlarının düzeyi cerrahi tedavinin zamanlaması açısından bize yol gösterir. Cerrahi tedavide kireçlenmiş olan kapak protez bir kapakla değiştirilir.

Son yıllarda cerrahi tedavideki gelişmeler nelerdir ?

Teknolojinin her alanında olduğu gibi kalp hastalıklarınında cerrahi tedavisinde büyük gelişmeler oldu. Öncelikle ameliyat için yaptığımız kesiler ufaldı. Artık daha ufak kesilerden protez kapakları yerleştirme imkanımız var. Bu durum hastaların çok daha kısa sürede günlük hayatlarına dönmelerini sağlamaktadır. Diğer bir nokta ise bazı durumlarda hastaları uyutmadan kasıktanda bu Aort kapaklarını değiştirme imkanına erişmiş durumdayız

Tedavide en önemli nokta nedir ?
Tedavide en önemli nokta geç kalmamaktır. Aslında bu kavram bütün hastalıklar için geçerlidir. Ancak kalp ameliyatında çok önemlidir. Geç kalınması durumunda kalp ameliyatlarının hem riski artmakta hemde hastanın ameliyatdan göreceği fayda azalmaktadır.

 

 

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik dev…

Mesaj Gönder
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hemen Ara