Edit

Hakkımda

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devle…

İletişim

Kapalı Baypas Ameliyatı Nedir?

Kapalı Baypas Ameliyatı Nedir?

Son zamanlarda özellikle sosyal medyada çok sık duymaya başladığımız bir ifade. Kapalı Baypas Ameliyatı. Hastalarımdan bu yönde sıkça sorular ve talepler almaya başladığım için bu konuda bilgilendirme yapma gereği duydum.

Tıp literatüründe “Kapalı Baypas” ameliyatı diye bir ifade bulunmamaktadır. Ancak ufak kesi olarak adlandırılan “minimal invaziv “ cerrahi teknikler kullanılarak Koroner baypas ameliyatını gerçekleştirmek mümkündür. O nedenle ben ısrarla Kapalı Baypas ifadesini kullanmamaktayım.

Tıpta “Kapalı” yöntem olarak isimlendirilen tekniklerde, ilgili vücut boşluğuna normal cerrahi kesi yerine ufak kesilerle yerleştirilen kamera ve aletlerle ulaşılarak ameliyatın gerçekleştirilmesi anlaşılır. Kapalı baypas olarak ifade edilen teknikte ise göğüste orta hattan göğüs boşluğuna ulaşmak yerine göğüsün sol yan tarafında meme altı veya meme üstü kesilerle göğüs boşluğuna ulaşılmaktadır. Dolayısıyla kalbe ulaşmak için bir kesi vardır ve bunu kapalı olarak tanımlamak yanlış bir ifadedir. Kapalı Baypas yerine “ufak kesi” yada “minimal invaziv” koroner baypas ameliyatı ifadeleri doğru ifadelerdir.

Her hasta minimal invaziv koroner baypas ameliyatı için uygunmudur ?

 

Öncelikle şunu belirtmek isterimki, koroner baypas ameliyatı  bir estetik ameliyat değildir. Hayati öneme haiz bir ameliyatdır. Ameliyatın düşük riskli olarak gerçekleştirilmesi ve uzun yıllar fonksiyon göstermesi en önemli faktörlerdir. Dolayısıyla ufak kesilerden yapmak için ameliyatın başarısını riske atmamak gerekir. Tıpta en önemli kurallardan biri öncelikle hastaya zarar vermemektir. Bir diğer önemli konu ise her hastanın farklı özellikler göstermesidir. Bunun anlamı bir hastada uygun olan bir teknik başka bir hastada uygun olmayabilir. Bu nedenle doktorunuzun sizi en uygun teknik için yönlendirmesi ameliyatın başarısı için en önemli faktördür.

Genel olarak kalbin ön yüzündeki damarlara baypas yapılmasının yeterli olacağı hasta guruplarında eğer damar yapısıda uygun ise bu teknik uygun bir teknik olarak tercih edilebilir. Ancak günümüzde koroner baypas cerrahisi hastaları genellikle çok sayıda damarı hasta olan, damar yapısı aşırı kireçli olan hastalardan oluşmaktadır. Dolayısıyla  kapalı baypas yada doğru ifade ile minimal invaziv koroner baypas ameliyatı her hasta için uygun bir teknik değildir.

Minimal İnvaziv Koroner Baypas Ameliyatı sık kullanılan bir teknikmidir ?

Minimal İnvaziv yada ufak kesiden yapılan koroner baypas ameliyatları sık kullanılan bir teknik değildir. Son 1-2 yılda bazı cerrahi aletlerin kullanımı ile daha kolay yapılır hale gelmiş olmakla beraber dünyada henüz kabul görmüş ve klasik koroner baypas ameliyatına herhangi bir üstünlüğü bilimsel çalışmalarla gösterilmiş bir teknik değildir.

Minimal invaziv koroner baypas ameliyatından sonra daha çabuk iyileşirmiyim ?

Koroner baypas ameliyatlarından sonra ortalama iyileşme süresi 3-4 haftadır. Bu süre özellikle kemik iyileşmesi için önemlidir. Ufak kesi ile yapıldığında daha çabuk iyileşiceğinize dair elimizde bir veri bulunmamaktadır. Ancak uygun hastalarda yapıldığında bu sürenin kapalı yada ufak kesi koroner baypas ameliyatlarında 2-3 hafta olacağını söyleyebiliriz.

Robotik Koroner Baypas Ameliyatı Kapalı Baypas Ameliyatımıdır ?

Robot yardımı ile kalp ameliyatları son 10 yıldır uygulanmaktadır. Özellikle kalp kapak ameliyatları ve kalp içindeki deliklerin kapatılması ve bazı nadir kalp hastalıklarında başarı ile kullanılmaktadır. Ancak tümüyle robot kullanılarak yapılan koroner baypas ameliyatı malesef çok nadir uygulanan bir tekniktir. Bunda en önemli faktörler olarak; baypas ameliyatlarında anastomoz adını verdiğimiz damarın damara dikilmesi işlemini robot ile yapmanın zorlukları, bu amaçla yeterli teknolojik yapının olmaması ve kalbi besleyen tüm damarlara özellikle kalbin arkasındaki damarlara robot yardımı ile ulaşmanın zor olması gösterilebilir. Eğer robot ile kalbi besleyen tüm damarlara göğüs kafesi açılmadan baypas yapmak mümkün olursa bu gerçek Kapalı Baypas ameliyatı olarak adlandırlabilir. Ama bugün için bu ancak dünyada birkaç merkezde teknoloji destekli olarak az sayıda hastaya uygulanan bir teknik olarak yer almaktadır.

Ancak robot özellikle ufak kesi ( minimal invaziv ) koroner baypas ameliyatlarında ameliyatı oldukça kolaylaştıran bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Robot yardımı ile, baypas ameliyatları için çok önemli olan göğüs duvarının arkasındaki damarın çıkarılması ve sonrasında ufak kesi ile bu damarın kalbin ön yüzünde yer alan ve kalbimiz için en önemli damar olan “LAD” damarına anastomoz edilmesi sıklıkla uygulanan oldukça başarılı bir tekniktir.

Sonuç olarak Kapalı Baypas olarak adlandırılan teknik belirli hasta gruplarında uygulanmalı ve kesinlikle koroner baypas  ameliyatının başarısını tehlikeye atmamalıdır. Kapalı baypas yanlış bir ifade olup, ufak kesi yada minimal invaziv koroner baypas cerrahisi ifadesi daha doğru ifadelerdir. Koroner baypas ameliyatının bir estetik ameliyat olmadığı akılda tutulmalıdır.

 

 

 

Bir Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik dev…