Edit

Hakkımda

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devle…

İletişim

Kalp Ameliyatı Olmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Kalp Ameliyatı Olmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Cerrahi işlemler öncesindeki zaman dilimi her zaman streslidir. İyileşme süresi, işten ne kadar uzak kalacağınız, hastaneden çıktıktan sonra neleri yapıp neleri yapamıyacağınız gibi konular zihninizi meşgul eder.

Bu soruların cevabını, geçirecek olduğunuz cerrahi işlemin türüne göre doktorunuz ameliyat öncesinde size anlatacaktır. Ameliyat kararı alındıktan sonra cerrahınız sizi öncelikle anestezi bölümüne yönlendirir. Bu bölümde anestezi doktorunuz sizi genel olarak muayene eder ve kan tahlillerinizi ister. Burada amaç diğer organların durumunun ve vücutta bir enfeksiyon olup olmadığının kontrol edilmesidir. Anestezi doktorunuz ayrıca size uygulanacak olan anestezi işlemi hakkında bilgi verir. Anestezi işlemi güvenli bir ameliyatın en önemli noktasıdır.

Eğer acil şartlarda bir ameliyata girmiyorsanız ameliyat öncesi vücudunuzu bu sürece hazırlamak için bir takım önlemler alabilirsiniz. Sigara içiyorsanız bırakmanız önemlidir. Tabii ki kısa bir süre içerisinde sigaranın etkilerinden tam anlamıyla kurtulmanız mümkün değildir. Ancak azaltmanız dahi ameliyat sonrası yara iyileşmesi başta olmak üzere bir çok aşamanın çok daha kolay ve hızlı gelişimi açısından önemlidir. Sigarayı bırakmanın yanı sıra beslenmenizi düzenlemeniz de önem taşımaktadır. Ameliyat öncesi bol sıvı almanız, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeniz, yağsız, tahıl ağırlıklı beslenmeniz süreç açısından faydalı olacaktır.

Ameliyat öncesi aşamada doktorunuzla mutlaka  konuşmalısınız. Bazı ilaçların özellikle kalp ameliyatı öncesi alınmaması gereklidir. Bilhassa idrar söktürücü hapların, bazı tansiyon ilaçlarının ve kan sulandırıcı ilaçların kalp ameliyatı öncesi düzenlenmesi gereklidir.

Kalp ameliyatı olmadan bir gece önce hastaneye yatmanızı ve geceyi hastanede geçirmenizi isteriz. Ameliyat öncesi bazı kan değerlerinizin tekrar kontrolü bu aşamada gerçekleştirilir. Damar ameliyatlarında ise ameliyat öncesi hazırlıklar tamamlandıktan sonra ameliyat sabahı hastaneye aç olarak gelmeniz çoğunlukla yeterli olacaktır.

Kalp ameliyatları sonrası mutlaka bir ya da iki gece yoğun bakım ünitesinde takibiniz gerçekleştirilir.  Ameliyattan hemen sonra solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakıma alınırsınız. Sonrasında ilk 6-8 saat içerisinde yavaş yavaş uyandırılıp solunum cihazından ayrılırsınız. Bu süreçte sizinle yakından ilgilenen bir hemşire ve doktor grubu, başta kalp fonksiyonlarınız olmak üzere, tüm vücut fonksiyonlarınızı çok yakından takip eder. Kalp ameliyatı olduğunuz geceyi yoğun bakım ünitesinde geçirdikten sonra ertesi gün eğer tüm değerleriniz stabil ise servisteki odanıza alınmanız için hazırlıklar başlar. Ben hastalarımın erken hareket etmesinin iyileşme sürecini hızlandırdığına inandığım için yoğun bakımdan çıkmadan önce mutlaka yürümelerini istiyorum. Bu aşamayı da geçtikten sonra servisteki odanıza geçebilirsiniz.

Servis süreci çok daha rahat geçecektir. Hastalarıma her zaman ifade ettiğim gibi kalp ameliyatı yatarak iyileşebileceğiniz bir ameliyat değildir. İyileşme sürecini hızlandırmak sizin elinizdedir. Serviste belirli aralıklarla hareket etmeniz, yürümeniz ve akciğer fonksiyonlarınızı geliştirecek solunum egzersizleri yapmanız kalp ameliyatı sonrası iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Kalp ameliyatları sonrası vücudunuzdaki kan birikintilerini dışarıya almak için dren adını verdiğimiz, özel bir malzemeden yapılmış tüpler kullanırız. Bu tüpleri ameliyat sonrası bir ya da ikinci gün alırız. Erken hareket edip yürüdüğünüz takdirde daha erken alma şansımız vardır. Tüpler alındıktan sonra çok daha rahat bir aşama sizi beklemektedir. Ameliyat sonrası ağrı yakınmalarınız olacaktır ama bu ağrılar ağrı kesici ilaçlarla kısa sürede konrol altına alınabilecek türdedir.

Kalp ameliyatları sonrasında genellikle beş ila yedi gün arasında hastaneden taburcu olursunuz. Evde geçireceğiniz 2-3 haftalık bir nekahat döneminden sonra günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri enfeksiyondur. Enfeksiyondan korunma açısından hastane sürecinde ilaçla korunma sağlansa bile en önemli faktör izolasyondur. Mümkün olabildiğince az sayıda insanla temas etmelisiniz. Hasta ziyareti bizim kültürümüz açısından önemli olmakla birlikte özellikle kalp ameliyatı olmuş hasta açısından zararlıdır. Bu nedenle, ilk 2-3 hafta ziyaretçi sayısının kısıtlanması önem taşımaktadır.

Kalp ameliyatları sonuçları itibarı ile oldukça yüz güldürücü ameliyatlardır. Ameliyat öncesi ve sonrası yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım kurallara uyulması durumunda kalp ameliyatını çok daha rahat ve güvenli bir şekilde atlatabilirsiniz.

1968 yılında Ankarada doğdu. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden derece ile mezun oldu. 1991-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik dev…

Mesaj Gönder
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Hemen Ara